Wat is het verschil tussen Chiropractie en Manuele Therapie?

De chiropractor is opgeleid als basisarts met tijdens de opleiding, nadruk op de wervelkolom en de manuele behandeling daarvan, vanaf dag één in de opleiding. Manueel therapie is een specialisme in de fysiotherapie. Men volgt cursussen gedurende 3 jaren om als manueel therapeut te kwalificeren. Door de opleiding als basisarts, is bij de chiropractor differentieel diagnosticeren een zeer belangrijk onderdeel van het aanpak van de rug- en nekklachten.

 

De chiropractor beheerst een talrijk assortiment van specifieke behandeltechnieken en is gekenmerkt door gespecialiseerd te zijn in mobilisatie en manipulatieve technieken op de wervelkolom, maar ook de ledematen. Hierdoor kan hij/zij keuzes maken uit vele mogelijke technieken en deze gebruiken die het beste past bij de individuele patiënt en bij de specifieke klachten en omstandigheden. Een hernia patiënt ondergaat niet dezelfde behandeling als iemand met stenose;

desalniettemin zijn er behandeltechnieken voor allebei mogelijk. Ook een patiënt met botontkalking ondergaat niet dezelfde handeling als een atleet van 25 jaar!

 

Chiropractoren zijn ook opgeleid in het maken en lezen van röntgenfoto’s en het lezen van andere beeldvormend onderzoek: CT scans en MRI’s.