Hoe herkent men een goede en bekwame Chiropractor?

In Nederland is de spelling "Chiropractie". "Chiropraxie" wordt uitgeoefend door mensen die diverse opleidingen hebben gevolgd, die echter niet door de European Council on Chiropractic Education zijn erkend. Chiropractie is een beschermd beroep en is geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland.

 

Er zijn veel verschillen tussen chiropractoren. Uw persoonlijke ervaring zal het zwaarst meewegen in de keuze die u maakt. Wij willen uw echter een aantal punten voorleggen waar u rekening mee kan houden: 

Behandeltrajecten 

Bij Chiropractie Soest worden er geen behandeltrajecten vooruit bepaald of vooruit betaald. Immers, wie kan weten  hoeveel behandelingen er precies nodig zijn voorafgaand aan een eerste intakegesprek en onderzoek?  

Alleen zeer heftige pijnklachten (grote hernia’s bijvoorbeeld) vereisen een aantal behandelingen op korte termijn zoals 2 keer per week. Gemiddeld is een keer per week gedurende een week of 2 voldoende op de korte termijn, waarna de frequentie snel afneemt. We hanteren een wetenschappelijke standard, namelijk dat  binnen 4 behandelingen een aantoonbaar verbetering zal optreden, als deze vorm van behandeling voor de aandoening of klacht geschikt is. Gemiddeld worden patiënten volledig geholpen binnen 4 tot 8 behandelingen voor één bepaalde (pijn)klacht.

Rugscans

Er is geen rugscan nodig om chiropractische of welke vorm van manuele behandelingen dan ook, te verrichten. Dit apparaat toont alleen oppervlakkige spierspanningen langs de wervelkolom, die helemaal niets toevoegt aan de informatie die door de waarneming en kennis van een bekwame chiropractor bij het lichamelijk onderzoek al ontdekt is. Het levert slechts mooie gekleurde computer uitdraaien voor uitleg aan patiënten; meer niet, maar men moet er vaak extra voor betalen, of het wordt aangemerkt als een ‘gratis scan’.

 

Klachten

Bij klachten (over onze praktijk en/of de behandeling) kunt u contact opnemen met onze beroepsvereniging, de Nederlandse Chiropractoren Associatie  en/of de Stichting Chiropractie Nederland.