Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een veilige en effectieve behandelmethode voor de behandeling van pijnklachten aan het bewegingsapparaat door mobilisatie en/of manipulatie met de handen toe te passen. Verder wordt advies en oefeningen gegeven om de behandeling te ondersteunen.

Oorsprong

D.D. Palmer (1895)
D.D. Palmer (1895)

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze, die ontstaan is in 1895 en nu bekendheid geniet over de gehele wereld. Het woord 'chiropractie' is afgeleid van het Griekse woord 'cheiros' (hand) en 'pratto' (beoefenen). Het betekend dus: met de hand beoefenen.

Wereldwijd

In de woorden van de World Health Organization, Guidelines on Chiropractic, 2005, Chiropractic is:

"A health care profession concerned with the diagnosis, treatment and prevention of disorders of the neuromusculoskeletal system and the effects of these disorders on general health. There is an emphasis on manual techniques, including joint adjustment and/or manipulation."

Ontwikkeling

Veel van de oorspronkelijke theorieën over de rol van blokkades in de wervelkolom (of “scheefstaande” wervels) zijn inmiddels achterhaald. Beweringen dat deze de oorzaak waren voor veel ziekte in het lichaam zijn volkomen fout. Maar net zoals in de  traditionele geneeskunde vele theorieën en praktijken van 1895 niet langer worden toegepast noch serieus genomen, zijn die van de historische Chiropractie niet meer toepasbaar noch reëel. Opvallend en kenmerkend van de Chiropractie is dat de manuele interventies, de manuele handelingen, grotendeels niet gewijzigd zijn. Er zijn wel wat technieken bijgekomen, maar de essentie van behandelen met de handen op de rug en nek blijft actueel; het was effectief gedurende de afgelopen eeuwen en is nog steeds zo vandaag de dag.


Opleiding tot Chiropractor

Er zijn diverse modellen van opleiding tot chiropractor over de wereld. De World Health Organization (W.H.O.) heeft deze samengevat in hun publicatie, Guidelines on basis training and safety in chiropractic (Geneva 2005).

Enkele passages uit deze publicatie:

 

Chiropractic education is:

  • "a four-year full-time programme within specifically designated colleges or universities, following 1-4 years of suitable pre-chiropractic training in basic sciences at university level;"
  • "a five-year bachelor integrated chiropractic degree programme offered within a public or private university, with student entrance based upon the applicant’s matriculation status and the university’s admission requirements and quota restrictions."
  • "a two or three-year pre-professional Masters programme following the satisfactory completion of a specifically designed bachelor degree programme in chiropractic or a suitably adapted health science degree."